DESTINY Petite London Chi Chi Cocktailkjole tA4RZZx
GANT GANT Jumper SUPERFINE Jumper SUPERFINE GANT SUPERFINE CREW CREW aqXqRSF GANT GANT Jumper SUPERFINE Jumper SUPERFINE GANT SUPERFINE CREW CREW aqXqRSF GANT GANT Jumper SUPERFINE Jumper SUPERFINE GANT SUPERFINE CREW CREW aqXqRSF GANT GANT Jumper SUPERFINE Jumper SUPERFINE GANT SUPERFINE CREW CREW aqXqRSF GANT GANT Jumper SUPERFINE Jumper SUPERFINE GANT SUPERFINE CREW CREW aqXqRSF
SUPERFINE GANT GANT Jumper SUPERFINE CREW CREW SUPERFINE GANT Jumper

GANT GANT Jumper SUPERFINE Jumper SUPERFINE GANT SUPERFINE CREW CREW aqXqRSF

02.02.17 GANT Jumper GANT GANT CREW CREW SUPERFINE SUPERFINE SUPERFINE Jumper Karine Nigar Aarskog

CREW SUPERFINE CREW Jumper SUPERFINE GANT GANT Jumper SUPERFINE GANT

Forskere ved UiT lanserer nå et program for maskinoversetting fra nordsamisk til norsk.

– Vi håper programmet kan være til hjelp for dem som vil forstå nordsamisk tekst, men som ikke kan nordsamisk selv. Vi håper at programmet også gjør det lettere for samisktalende å velge å skrive på samisk, sier Herrlicher Jeans Fit TOUCH Skinny CROPPED U4RrU, forsker og lingvist ved Giellatekno ved UiT Norges arktiske universitet. 

Programmet er tilgjengelig via internett og gratis å bruke. Det støtter maskinoversetting av nettsider ved å bruke nettadressen, man kan laste opp dokumenter for oversetting, og man kan skrive eller kopiere inn tekst og få det oversatt umiddelbart, legger Antonsen til.

Nå kan flere følge med i debattene i samiske medier. På veggen bak Kevin Unhammer er en maskinoversatt versjon av en artikkel i den samiske avisa Ávvir. Foto: Bjørn Hatteng

Har utbedret programmet
Arbeidet med programmet ble først gjort av programmerer Kevin Unhammer i 2010, i samarbeid med Giellatekno. Den første prøveversjonen har vært i bruk i noen år, men de siste par månedene har Lene Antonsen og Giellateknos professor Trond Trosterud arbeidet sammen med Unhammer for å forbedre programmet og grensesnittet. Forskerne mener at programmet nå er så bra at det kan være virkelig nyttig. Arbeidet med å forbedre kvaliteten fortsetter likevel, ikke minst med ordrekkefølgen på norsk.

Les også: Stavekontroll gir håp for truede språk

– Systemet kjenner igjen cirka 97 prosent av ordene i nordsamisk tekst, men vil gi dårligere resultat hvis det man skriver inneholder mange skrivefeil, eller er skrevet uten nordsamisk tastatur. Den norskspråklige teksten er av variabel kvalitet, og ikke egnet til publisering uten retting, men den er fullt forståelig, og programmet egner seg dermed godt for den som vil forstå innholdet i den nordsamiske teksten. Programmet er regel- og ordlistebasert, i motsetning til de fleste andre oversettingsprogrammer som er statistisk basert, forklarer Antonsen.

Kan gi flere ulike ord
Trond Trosterud trekker fram noen eksempler på hva man bør være oppmerksom på i den norske oversettinga:

– Samisk skiller ikke mellom «han» og «hun». For å unngå forvirring på grunn av feil oversetting, bruker vi «h_n» i de tilfellene programmet ikke er i stand til å bestemme rett kjønn. Samisk skiller heller ikke mellom bestemt og ubestemt form, for eksempel 'skole' / 'skolen', så programmet gir ikke alltid riktig bestemthet på norsk, sier Trosterud.

Les også: Teknologi kan redde truede språk

Når man oversetter sammensatte ord som ikke finnes i programmets ordbok, oversettes delene hver for seg, og man kan få oversettinger som 'fjellordfører' istedenfor 'varaordfører' ('várri' betyr både vara og fjell).

– I alle språk er det mange ord som har flere enn en betydning. Programmet klarer ikke alltid å finne korrekt betydning ut i fra sammenhengen. Brukeren kan, når hun er i tvil om betydninga, slå opp slike ord i ei ordbok, for eksempel i NeahttadigisánitChi London KAYLEIGH Chi Cocktailkjole Petite SBxw6Yn, avslutter Trosterud.

Les også: Utviklet unik kommunikasjon gjennom lek

Les også: Verdens første teskt-til-tale-program for urfolksspråk

På Twitter   #norgesarktiske
London TIANNA Tall Cocktailkjole Chi Chi ATnaF4wvq4
GANT GANT CREW Jumper SUPERFINE GANT Jumper CREW SUPERFINE SUPERFINE
JDYVICTORY BOW Bluser JDY 4 3 BLOUSE 7pdOwAq
Skip to main content
Overmateriale: 100% ull Vedlikeholdsråd: Kan ikke tørkes i tørketrommel, Håndvask, Maks krymping 5%
ShareThis Copy and Paste