Envie Fraise de DIVINE de Jerseykjole Envie rqrFUwv Envie Fraise de DIVINE de Jerseykjole Envie rqrFUwv Envie Fraise de DIVINE de Jerseykjole Envie rqrFUwv Envie Fraise de DIVINE de Jerseykjole Envie rqrFUwv Envie Fraise de DIVINE de Jerseykjole Envie rqrFUwv Envie Fraise de DIVINE de Jerseykjole Envie rqrFUwv
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Envie Fraise de DIVINE de Jerseykjole Envie rqrFUwv

HIGHNECK VMKARIS Moda Vero Jumper Jumper Moda HIGHNECK Vero Vero VMKARIS qqH41r
Per Vaglum Envie Jerseykjole de DIVINE de Envie Fraise Om forfatteren

Oatley, Keith

The passionate muse

Explorations of emotions in stories. 216 s, ill. Oxford: Oxford University Press, 2012. Pris GBP 19

ISBN 978-0-19-976763-2

Har en bok om følelsene i skjønnlitteraturen noen interesse for leger? Forfatterens svar vil utvilsomt være: JA. Og begrunnelsen ville være at siden vi klinikere hele tiden befinner oss i en situasjon fylt av pasienters og egne følelser, både negative og positive, er det særlig viktig at vi både kan identifisere egne og andre menneskers følelser, og håndtere dem slik at de ikke kommer i veien for diagnostikk, behandling, omsorg og etterlevelse.

Hvordan blir vi god til det? Én måte kan være å lese mye skjønnlitteratur, sier forfatteren. Lesing av skjønnlitteratur kan vekke både gode og vanskelige følelser, men fordi vi har en viss distanse til karakterene, kan disse følelsene tolereres og bli et utgangspunkt for å kjenne oss igjen hos andre, og for refleksjon over egen person og egne relasjoner. De kan også vekke viktige emosjonelle minner som ligger der og påvirker oss på et ubevisst plan så lenge vi ikke blir klar over dem. Jo mer vi forstår av hva som motiverer andre mennesker (og oss selv) til å tenke, føle og handle slik de gjør (mentalisering), desto bedre vil vi kunne få kontakt og samarbeide med andre, og desto bedre vil vi kunne vise empati.

Envie Fraise de de DIVINE Envie Jerseykjole Forfatteren er amerikansk professor i psykologi, og han har særlig interessert seg for «the psychology of fiction». Her viser han både i et praktisk eksempel, som utgjøres av en lengre novelle, og i teoretiske gjennomganger, hvilken kunnskap man nå har om virkningene av lesing av romaner og noveller (obs! sakprosa har ingen slik virkning) på leserens personlighet, velvære og forståelse av andre mennesker. Hans egen novelle er oppdelt i fem avsnitt, og etter hvert avsnitt diskuteres både hvordan teksten prøver å vekke leserens følelser og identifisering med hovedpersonene, og hva empirisk forskning har bidratt med av kunnskap, nettopp om slike fenomener.

Fraise de Envie DIVINE de Envie Jerseykjole Boken er lettlest, til dels spennende skrevet og vil være interessant for alle som liker å lese (eller selv skrive) skjønnlitteratur. Kanskje kan den også inspirere flere kolleger, som vil bli enda bedre leger, til å unne seg litt mer skjønnlitteratur.

Kommentarer

(0)
NECK Moda Vero VMERYN O Jumper tPxBRx
de Jerseykjole Fraise DIVINE Envie Envie de Denne artikkelen ble publisert for mer enn 12 måneder siden, og vi har derfor stengt for nye kommentarer.
O Jumper NECK Vero Moda VMERYN XRwTTB

Anbefalte artikler

Envie de DIVINE Jerseykjole Envie Fraise de Klinisk oversikt
Leder
Utredning og behandling av barn og ungdom med funksjonelle lidelser stiller store krav til tverrfaglig...
Annonse
Annonse
Jerseykjole de DIVINE Fraise Envie de Envie
Overmateriale: 95% viskose, 5% elastan Materiale: Jersey Vedlikeholdsråd: Maskinvask på 30°C